Zákaznická podpora:info@decoronline.cz

Allan Scharff a Henning Koppel

Designér Allan Scharff a Henning Koppel

Dvě zářící hvězdy skandinávského designu Allan Scharff a Henning Koppel jsou neodmyslitelně spjaty se značkou Georg Jensen. Cesty obou designérů byly poměrně klikaté a jakékoli, jen ne nudné. Zajímá vás, co má společného stříbro, volně žijící pták Ibis a přírodní inspirace? To vše a ještě mnohem více se dozvíte na následujících řádcích! Připravili jsme pro vás dva medailonky mistrů moderního skandinávského umění, jejichž tvorba může zdobit třeba i váš domov nebo pracovnu.

Allan Scharff : Mistr stříbrotepec

A dostáváme se k naší první indicii, kterou bylo stříbro. Právě tento drahý kov byl alfou a omegou pro mistra stříbrotepce Allana Scharffa. Ten se podle některých dokonce v roce 1945 narodil s onou pomyslnou stříbrnou lžičkou v puse. Stříbro jej totiž provázelo po velmi dlouhou dobu. Během své učňovské kariéry nabíral zkušenosti u opravdových velmistrů svého řemesla. Příkladem budiž Hans Hansen, Holmegaard, ale i samotný Georg Jensen, jejichž spolupráce přetrvala až do dnešních dnů. Po vyučení začal Allan vypouštět do světa své klenoty, které zaujaly i dánskou královnu. Ta jej pasovala na člena královské společnosti zlatníků, jejíž součástí bylo pouze 100 zahraničních designérů z celého světa. Říká se, že právě dánská královna popíjela šampaňské ze speciální nádoby navržené samotným Allanem Scharffem.

Tvorba Allana Scharffa aneb Když méně je více

Pokud se vám někdy dostane do rukou dílo Allana Scharffa, s největší pravděpodobností ihned poznáte jeho nezaměnitelný rukopis. Již od prvopočátků své prapůvodní tvorby razí heslo, že „méně je někdy více“, proto jsou jeho výrobky spojovány s čistými liniemi a neuvěřitelnou rovnováhou asymetrických tvarů. Allan Scharff efektně pracuje se stínem a světlem, stejně jako s přírodními motivy, jež jsou dominantou třeba vázy Ibis značky Georg Jensen, na jejíž výrobě úzce spolupracoval. Díla designéra získala nespočet ocenění a jeho práce byla široce prezentovaná po celém světě. Allan Scharff dnes působí ve svém vlastním ateliéru v dánské Kodani.

blog o designu a bydlení

 

Henning Koppel: Ikona severského designu

Severská příroda je drsná a divoká. Na druhou stranu představuje nespoutanou nádheru, která učaruje takřka všem bez rozdílu. A právě drsná, divoká, nespoutaná nádhera je spojována s tvorbou Henninga Koppela, jenž položil základy severského interiérového designu. Původem sochař se roku 1918 narodil v bohaté židovské rodině. Jeho talent a zejména neochvějný cit pro umění byl patrný již v raném dětství. Kariéru sochaře započal na Dánské královské akademii výtvarného umění, odkud pokračoval na univerzitu v Paříži. Jeho přirozený cit pro umění mu dovoloval ztvárnit vynikající podobu produktového designu, jež přetrvává v pozměněné podobě také do dnešních dnů.

luxusní doplňky do bytu

Tvorba Henninga Koppela: Severská krása ozářená sluncem

Že je severský design zbytečně studený a drsný? Ale jděte! Viděli jste již tvorbu Henninga Koppela? Přesto, že to byl právě on, kdo položil základy severského interiérového designu, v jeho tvorbě nepřevládají pouze čisté linie a organické tvary. Jeho tvorba zahrnuje mnohem více! Teplé barvy a přívětivé materiály, které prozáří i ten nejtmavší kout v místnosti, jsou doménou interiérových doplňků, jež získaly řadu prestižních ocenění. Henning Koppel začal se značkou Georg Jensen spolupracovat v roce 1946 a tato spolupráce přetrvala až do jeho smrti v roce 1981. Jeho nehynoucí odkaz v podobě severských designových vychytávek do interiéru však v nepozměněné podobě přetrvává až do dnešních dnů!

luxusní bydlení

 

 

Sledujte nás!

luxusní bydlení blog

DecorOnline.cz - buďte doma ve svém světě