Zákaznická podpora:info@decoronline.cz

William Kilburn

Květinový mág William Kilburn aneb Legenda ožívá

Jak by vypadal svět bytových dekorací, nebýt návrháře Williama Kilburna? Ikony, jež je již více než 250 let neodmyslitelně spjata s květinovými motivy? S největší pravděpodobností by byl docela nudný a fádní. William se ovšem jako návrhář nenarodil. Jeho prapůvodní vášní byly ilustrace pro knihy, tvorba a potisk nejrůznějších druhů kartonů pro všestranné použití. Dvě zcela odlišné vášně, viďte? Pojďme se společně podívat na cestu květinových motivů, které se z knižních stránek přesunuly až na moderní kolekce porcelánu.

Tiskař a milovník přírody

William Kilburn se narodil v roce 1745 v rodině proslulého dublinského architekta. Již odmalička tíhnul k přírodě, kde hledal nejen poznání, ale především klid a odpočinek po náročném pracovním dnu v irské tiskárně. Přesto, že jej práce nikterak výrazně netěšila, našel právě zde inspiraci pro své budoucí povolání, jež se nemusíme bát označit jako poslání. Volný čas nejraději trávil rytím a skicováním. Nemile ho ovšem zasáhla smrt otce, která jej donutila opustit rodnou zemi a přestěhovat se do klidné londýnské části Bermondsey. Právě v Bermondsey našel novou inspiraci, která ho vystřelila na londýnské výsluní.

Plagiátorství na denním pořádku

Ilustrace Williama Kilburna se objevily v knize proslulého Williama Curtise Flora Londinensis. Jeho díla byla stále úspěšnější, což konkurence nedokázala překousnout, a tak se snížila k plagiátorství. Právě William byl jedním z hlavních navrhovatelů zákona, který měl této nekalé soutěži učinit jednou pro vždy dost. William žádal parlament o ochranu autorských práv na svou tvorbu, kterou uplatňoval také v oblasti textilního průmyslu. Ještě toho roku mu bylo vyhověno a parlament schválil celoplošný zákon plagiátorství, jenž udělal konkurenci nepěknou čáru přes rozpočet.

Rozkvetlá louka v každé domácnosti

Právě láska k přírodě a všem květinám se promítla do tvorby tohoto nadějného návrháře, jež se stával stále známějším a vyhledávanějším autorem. Tvorba Williama učarovala také australskému výrobci kvalitního porcelánu značky Maxwell & Williams, jež s laskavým souhlasem začal umisťovat Kiburnovy motivy na své výrobky. Okouzlující květinové vzory dnes již najdeme nejen na porcelánu, ale také textiliích a dalších bytových doplňcích. Výjimečné spojení Williama Kilburna a značky Maxwell & Williams charakterizují 4 specifické kolekce, jež jsou součástí také našeho e-shopu. Konkrétně jde o kolekci Midnight vyvedenou v barvách půlnoční oblohy s unikátními květinovými vzory, kolekci Summer Blossom, jíž dominují fialovo-žluté květinové dekorace, a zeleno-modrou luxusní kolekci Victorian Garden. Dále také kolekci s letním nádechem Cottage Blossom. William Kiburn sice zesnul v roce 1818, jeho tvorba ovšem přežívá dál.

čtení o bydlení

 

Sledujte nás!

porcelán william kilburn

DecorOnline.cz - buďte doma ve svém světě