Zákaznická podpora:info@decoronline.cz

Jak na grilované jehněčí kotletky se salsou na solném kameni BBQ

Tento krásný článek o nás napsal v rámci spolupráce blog Slepičárna. Přečíst si ho můžete níže nebo přímo na Slepičárna blogu. Moc děkujeme za výborný recept :-)

Slepicarnablog_jehneci_kotleta_se_salsou-886x668

Baví vás objevovat různé techniky grilování? Pak by ve vašem repertoáru neměl chybět solný kámen. Zvlášť na maso, steaky, ryby a mořské plody je geniální. Ale zvládne i zeleninu, ovoce a veganské varianty.

Ptáte se, jak na to? Pro nás to bylo poprvé, co jsme na něčem takovém grilovali. Když nás oslovil e-shop Decoronline.cz, hodně jsme si o solných kamenech přečetli. Třeba to, že je můžete dát na plyn, ale na rošt, který se dává na přímý oheň nemůže přijít. Je to vlastně jako když grilujete na kameni. Musí se nejprve pozvolna rozehřát, teprve pak na něj můžete dát maso, zeleninu nebo cokoliv se chystáte grilovat. Má to ale velký benefit. A tím je himalájská sůl! Pozvolna se uvolňuje na grilovaný pokrm. Nemusíte jídlo tolik solit, vynikne jeho přirozená chuť. Což my se doma stále ještě učíme, ale našlápnuto máme, ne že ne…

Jak používat solný kámen v 5 krocích?

  1. Solný kámen dejte na studený plynový gril, postupně zahřívejte až do požadované teploty, zabere to minimálně 20 minut, ale stojí to za to čekání!
  2. Že je kámen rozehřátý poznáte tak, že když na něj kápnete trošku vody, zasyčí. 
  3. Můžete i nemusíte kámen pomazat olejem. Stačí, když pomažete maso jako takové. Se solí šetřete, částečně ji pokryje solný kámen. 
  4. Na otáčení masa a spol. používejte kovové kleště nebo pinzetu, nikdy ne plastové nástroje!
  5. Po grilování nechte solný kámen na grilu pozvolna vychladnout. Ještě teplý, ale ne horký kámen oškrábejte a otřete čistým ubrouskem nebo hadříkem. Vodu nepoužívejte. 

P.S. Kde himalájský solný kámen BBQ rivsalt koupíte? Link najdete tady. A nebojte, ještě jsme vám návod, jak ho použít, dali přímo do receptu…

 

Slepicarnablog_gril_solny_kamen_jehneci

Jehněčí kotletky se salsou (4 porce)

Příprava: 1 hodina (včetně nahřívání solného kamene)

Co na jehněčí?

1,6 kg jehněčích kotlet s kostí
120 g výhonků z česneku
1 lžíce slunečnicových semínek
1 lžička růžového pepře
sůl a pepř
olivový olej

Jak na to?

  1. Připrav si plynový gril. Na rošt dej solný kámen, zapni teplotu na nejnižší, uzavři a postupně přidávej teplotu, zabere to tak 20 minut, než se dostaneš na požadovanou teplotu asi 225°C a solná deska se správně nahřeje. Že je kámen nahřátý poznáš tak, že když na něj naleješ pár kapek vody, zasyčí. Jehněčí kotletky vyndej z ledničky, ať má maso pokojovou teplotu. 
  2. Mezitím si připrav salsu. Výhonky z česneku nasekej, dej je do nádoby na mixování. Na pánvi nasucho orestuj slunečnicová semínka a růžový pepř. Přidej k výhonkům a rozmixuj. Poté vmíchej trošku himalájské soli,  čerstvě namletý pepř, chilli vločky a zalij olivovým olejem. Promíchej. Na maso využiješ jen část salsy, proto si ji dej stranou a zbytek přendej do uzavíratelné skleničky a nech v ledničce na další grilování.
  3. Jehněčí kotletky zlehka osol, nemusíš moc, protože griluješ na solném kameni, opepři a pomaž olivovým olejem. Maso dej na solný kámen, pomaž salsou, přiklop a griluj asi 4 minuty. Poté maso otoč, ideálně kovovou obracečkou, grilovacími kleštěmi nebo pinzetou. Opět potři salsou, přiklop a griluj ještě 4 minuty a pak rovnou podávej.
  4. Gril vypni, nech ho otevřený, solný kámen postupně vychladne. Teprve pak, když je ještě trošku teplý, ale už ne horký, špachtlí odstraň nečistoty na kameni. Ubrouskem setři. Vodu ale nepoužívej. Vystydlý kámen si ulož na další grilování.