Zákaznická podpora:info@decoronline.cz

Je německý design dobrý?

Když řekneme design, většinu z nás ten německý hned nenapadne. Do mysli se prostě dere italský, severský (dánský, finský), americký či francouzský. Snad se to dá částečně vysvětlit tím, že známé ikony designu jako Le Corbusier, Charles Eames, Jonathan Ive a nebo Tonino Lamborghini úplně německy nezní. Ale nenechte se svést na scestí!

Německo je totiž skutečnou designovou velmocí. Stačí se podívat trochu ze široka a uvidíme slavný design nejen v nábytku, ale také v autech, architektuře či vybavení domácností. Snad jen v módě je Německo trochu pozadu, byť Karl Lagerfeld, fenomén stojící za Chanelem či Fendi je z Hamburku (ale není to úplně fér, do Paříže odešel už ve čtrnácti letech, nikdy se nevrátil a sám sebe nepovažuje za Němce, ale za Evropana). Ale zase v Německu vyrostly značky jako ESCADA a Hugo Boss, tak to myslím není úplná prohra.

boss (kopie)escada-2 (kopie)

Začněme na jistotu, auty. Ladné křivky Porsche daly základ celého Porsche Design studia, které už navrhuje i počítače, kabelky či hodinky. Ale i BMW, Audi, Volkswagen, Mercedes-Benz – každá ze značek vytvořila řadu ikonických modelů jako je je brouk, 540 K Spezial Roadster či Audi TT. Design jde vždy ruku v ruce s technickou inovací, nekompromisní kvalitou a funkčností. Ostatně nemělo by být sporem, že německé auto je pojmem všude ve světě.

merce-2 (kopie)volks-2 (kopie)

Asi nejtěžší je hovořit o designu v architektuře. Je to dáno tím, že nejznámější německá uměleckoprůmyslová škola, podoba českého UMPRUM se jmenovala Bauhaus. To však dnes bohužel většinu budí konotaci místa, kde lze nakoupit vše potřebné pro dílnu, dům i zahradu. Smutné, protože co má jít na mysl je Piet Mondrian, Walter Gropius nebo Mies van der Rohe a jeho úžasná vila Tugendhat v Brně. Mimochodem, pokud jste tam nebyli, tak určitě jeďte – počkejte si na slunečný den a kochejte se tím, jak se prosvěcuje ona slavná onyxová stěna. Lepší ukázku propojení architektury a designu v interiérech těžko hledat. Školu zavřeli nacisté už po 14-ti letech fungování jako příliš levicovou (dnešním pohledem spíše avantgardní), ale stačila položit velice pevné základy modernímu designu.

5-2 (kopie)6-2 (kopie)

A průmyslový design? Podívejme se třeba na Braun, kde otevřeně kladou design na roveň funkci – ostatně mají to i v názvu „Spojení designu a výkonu“. Také jeden z jejich předních designérů, Dieter Rams, formuloval v šedesátých letech desatero dobrého designu, které je zcela platné i dnes.

777888

A když se konečně podíváme na nábytek a doplňky, tak i zde je celá řada skvělých firem a výrobků, které pravidelně vyhrávají ceny. Ať už je to Hulsta, Rolf Benz nebo třeba Knoll. Můžete třeba namítnout, že Knoll jsou Američani, ale zakladatel Hans Knoll, byl Němec. A na dovolenou na Kubu si nechával vozit svoje něměcké Porsche. Krásnými a čistými liniemi se vyznačují značky Philippi a Edzard, které se soustředí na interiérový design, v kuchyni je to pak WMF nebo třeba Villeroy & Boch.

9-2 (kopie 2)10-2 (kopie)

Doufám, že jsem Vás již přesvědčil, že německý design je opravdovým pojmem. Ale jak ho poznáme? Čím se odlišuje od ostatních? Když se podíváte na jiné značky, je těžké poznat tu německou na první pohled. Designéři přicházejí a odcházejí a jsou najímáni značkami bez ohledu na hranice či národnost. Ale jsou přece jen tři věci, které ho spolehlivě definují:

  • Evoluce. Němečtí výrobci jdou metodou postupných kroků spíše než překopáním zaběhlých konvencí (tím se vyznačují spíše Američané či Italové). Šálky tak mají ouška, elektronika tlačítka, a auta motory.
  • Důraz na užitnou hodnotu. V Německu nešijí šaty, které může nosit jen šestnáctiletá modelka. Nedělají auta, která se po záruce rozpadnou. A nevyrobí vázu, která by byla vratká, jakkoli by na obrázku vypadala skvostně a étericky.
  • Nekompromisní kvalita výroby a spolehlivost. Není to tak, že vznikne design a pak se hledá, kdo by ho v Číně vyrobil. Německé značky drží velkou část vlastní výroby a designéři s výrobou vždy spolupracují. Když svaří vázu, tak si můžete být jisti, že ten svar na ní prostě nenajdete, protože od začátku myslí na to, jak ho rozleštit.

Vypůjčím si ještě scénu z Formanova Amadea, kde Mozart obhajuje německou lásku – jako poctivou, upřímnou a hlubokou proti té italské, ukřičené a elitářské. A tak vlastně ani nepřekvapí, že i německý design je poctivý a krásný.

A jestli se líbí i Vám, mnoho designových výrobků najdete na www.decoronline.cz, zde je jen malá ochutnávka:

294 (kopie)Bez názvu (kopie)

  

Mějte se krásně,

Jirka, DecorOnline.cz

  

Sledujte nás!

blog bydlení

DecorOnline.cz - buďte doma ve svém světě