Zákaznická podpora:info@decoronline.cz

Praktický designový průvodce: jak vybrat správnou vázu? (tvar, velikost, styl, materiál a aranžování květin)

  1. Tvary a velikosti váz: která váza pro jaké květiny
  2. Vhodné materiály pro Vaši vázu
  3. Skleněné vázy
  4. Designový styl vázy
  5. Harmonické aranžování květin
  6. Co do vázy na Vánoce, Velikonoce, jaro, léto, podzim a zimu?
  7. Péče o vázy i květiny v nich

 

1) Tvary a velikosti váz: která váza pro jaké květiny

Váza by měla vždy připravit krásnou scénu pro svoje květiny, ale nemá je svým výrazem přebít. Délka, tvar a barva květin by proto vždy měla být sladěna s vázou.

Pokud ovšem chcete, aby váza byla součástí designu interiéru jako solitér, i když je zrovna bez květin, volte výrazný design a větší velikosti.

Květiny nezapomeňte vždy vyjmout z papíru (jen ozdobný barevný papír, který je součástí vazby, můžete nechat, pokud ovšem ladí s vázou), seříznout stonky a dopřát čerstvou vodu ideálně s výživou.

Na DecorOnline naleznete vhodnou designovou vázu pro každé aranžmá!

3 2 21. Váza Blue Fluted Mega, 12 cm - Royal Copenhagen | 2. FLOWER Grand Posy skleněná váza 32cm,
LSA, Handmade | 3. Váza Carré, velká, kolekce Manufacture Collier noir - Villeroy & Boch | 4. Váza
Bouquet - Philippi | 5. Váza na květiny Crevasse - Alessi | 6. Luxusní váza Flora XL - Georg Jensen

 

Vázy a ladící květiny 

  1. Růže a květiny v kulaté vazbě: růže potřebují hodně vody, a proto se nejlépe uchovávají v cibulovitých dekorativních vázách, které udrží hodně vody. V takových vázách také nejlépe vyniknou kulaté a baňaté květinové hlavy, jako jsou hortenzie a pivoňky.

  2. Květy s dlouhými stonky: květy s dlouhými stonky, jako třeba tulipány, aranžujte ve válcovitých či podlouhlých vázách s mírně užším otvorem. Váza tímto způsobem sváže kytici a květiny se nerozpadají. Ujistěte se však, že otvor není příliš úzký - v takovém případě bude uspořádání vypadat moc sevřeně.

  3. Luxusní kytice: pro objemné kytice všeho druhu zvolte velkou, ideálně válcovitou vázu s širokým otvorem - kytice se tak může rozvinout v celé své kráse.

  4. a 5. Jednotlivé květiny: i když jsou květiny aranžované jednotlivě, mohou udělat velký dojem - zejména v moderních solitérových vázách, které již mají na aranžmá přípravu (typicky otvory v hrdle či tubusy na jednotlivé stonky). Jednotlivé květiny se též hodí do klasických úzkých, vysokých váz.

  5. Slunečnice, kočičky atp.: květy s dlouhými stonky, jako jsou slunečnice, hyacinty, palmové listy nebo zdobné větvičky (kočičky, cesmína, v zimě pak klidně i větývka jehličí), se dobře hodí do podlahových váz. Designové podlahové vázy ze skla, porcelánu nebo keramiky krásně zdobí kytice květin s dlouhými stonky, ale často stačí i jedna květina nebo větvička umístěná šikmo ve váze.

 

Ideální výška vázy

Obecně by váza neměla dosahovat více než dvou třetin výšky květu, ideálním poměrem je pak jedna třetina váza a dvě třetiny květiny. Proto byste ve své domácnosti měli mít vždy dvě nebo tři vázy různých výšek, abyste mohli krásně umístit všechny květiny.

 

2) Vhodné materiály pro Vaši vázu

Pokud se chcete pochlubit zejména květinami, ideální jsou neprůhledné designové vázy, které skryjí zelené stonky a listy.

Díky svým výrazným tvarům, barvám a ozdobám jsou vázy z porcelánu a keramiky často samy o sobě centrem pozornosti, a velká podlahová váza i bez čerstvých květin působí velmi dekorativně. Vázy z keramiky jsou rustikálnější a přirozenější, zatímco porcelánové modely jsou více rafinované. 

Kovové vázy jsou často chladné a výborně ladí do moderních interiérů. Krásně v nich vynikají zejména hodně barevné kytice (třeba frézie či gerbery), které se pak v případě leštěného nerezu od něj ještě odrážejí.

Betonové či cementové vázy mají přírodně neutrální barvu a dobře se k nim hodí jemné barvy (zkuste pastelové hortenzie či eustomy) nebo naopak výrazná zelená.

Dnes se často materiály kombinují a třeba čiré sklo v dřevěném rámu či na dřevěné podložce je krásnou kombinací přírodních materiálů. Skleněné vázy jsou také někdy zdobeny třeba kovovým lemem.

 

3) Skleněné vázy

Původně sice vázy byly z keramiky a kovu, ale od vynálezu skla se tento úžasný materiál začal prosazovat čím dál víc, až se sklo stalo dominantním materiálem pro vázy všech druhů.

Jenom pro úplnost, nejstarší úlomky skleněných váz se datují do 16. století před Kristem (Mezopotámie), skleněné vázy tedy člověk zdokonaluje již více než 3600 let.

Skleněná váza působí ušlechtile a zdrženlivě, zatímco poskytuje úplný pohled na celou kytici.

Čeká Vás ale několik důležitých rozhodnutí:

  1. Foukaná nebo litá

    Foukané vázy jsou vyráběné ručně a mistrovská ruka skláře tak do nich otiskne kus své zkušenosti. Nevadí malé bublinky ve skle ani malá nerovnost, váze je osobitá a dává to lehounce najevo.

    Ty nejlepší kousky jsou dokonale souměrné, ale pak jsou většinou složitější, a odlišují se barvou či brusem. Ať jsou to táhlá ucha, barevný prvek či vybroušený ornament, mistr sklář se s běžnou vázou typicky nespokojí. Takové kousky pak často fungují jako skvělé solitéry, ale je těžké se do nich květinou strefit tak, aby vše ladilo.

    Lité vázy jsou vyráběné automaticky na lince, sklo je typicky tlustší a často na nich bývá viditelný šev, kde se jejich půlky z forem „slepují“ dohromady.  Jsou levné, praktické a funkční, ale levná výroba je na nich bohužel často vidět.

  2. Čirá nebo barevná

    Čiré sklo dává vyniknout celé květině a působí jemně a křehce pokud je taková váza samotná. Je nejčastější a nejryzejší formou skla a dokonalá průhlednost byla po celá staletí téměř nedostižným grálem sklářského umění. Čirou vázou nikdy nic nezkazíte.

    Barvené sklo oproti tomu působí zajímavě – ať už je to azurově modrá, kouřová růžová, temně oranžová či lahvově zelená, barevné vázy umí vytvořit kouzelnou atmosféru. Dnes umí skláři vytvořit i černou či duhovou vázu, ale pak už je těžší vybrat správnou květinu a sladit s barvami okolního interiéru.

    Barevné ladění a teorie barev by byla na samostatný článek, doporučujeme nastudovat barevný kruh (a skládáme tím tribut Issacu Newtonovi, který jej popsal v roce 1666 v Cambridge za použití rozkladu světla přes, ano, skleněný hranol) a jeho využití pro barevnou harmonii, komplementární, analogické, studené a teplé barvy a mnoho dalšího.

  3. Krišťálové sklo?

    Pro křišťálové sklo je příznačný vysoký lesk díky oxidu olovnatému, který při výrobě nahrazuje vápenaté složky běžného skla. Křišťálové sklo má i větší odolnost, ale klade větší nároky na skláře při vlastním zpracování. To se pak také odráží v ceně. Z hlediska krásy skla lze však křišťálové sklo pouze doporučit.
  4. Broušená nebo hladká

    V prvním ročníku se skláři učí foukání, malbu, broušení a rytí skla. Ale od druhého se již specializují a i čerstvý brusič skla tak již  má za sebou roky zkušeností. Brusy můžeme rozdělit na tradiční a moderní.

    Tradiční brusy jsou většinou komplexní reliéfy včetně figurálních motivů a vyniknou zejména na velkých vázách. Vypadají skvěle v tradičních interiérech a broušená váza na ubruse či na leštěném dřevěném stole je perlou takového interiéru.

    Moderní brusy pracují více s čárami a hranami, kde jistá abstraktnost moc sluší právě moderním interiérům. Sklárny často pracují s designéry a podle brusu lze často již z dálky rozpoznat jejich rukopis.


Skleněná váza patří do každého interiéru a když se její výběr povede, často se předává v rodinách po generace.

 

4) Designový styl vázy

Květiny by nejen měly ladit s vázou, ale celek by se též měl dokonale padnout do Vašeho interiéru. Nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, je vybrat si vázu ve stylu Vašeho interiéru.

Ať už skandinávsky jednoduché, romantické-hravé či chladně moderní – renomovaní výrobci jako Georg Jensen, Alessi nebo Philippi vytvářejí vázy v nejrůznějších stylech a svými návrhy vytvářejí skutečné sochy.

Půvabné ručně foukané sklo pro Vás vyrábí LSA a pokud chcete nestárnoucí a nadčasovou klasiku, sáhněte po keramických vázách od Villeroy & Boch či Royal Copenhagen.

Při výběru vázy dbejte také na barevnou kombinaci. Barevné tištěné vzory jsou obzvláště účinné v prostém prostředí a před bílými stěnami.

Pokud je váš nábytek spíše hravý a barevný, měli byste sáhnout po jednodušších designových vázách - v kombinaci s barevnými květinami se místnost jinak rychle jeví neuchopeně a nenechá květiny vyniknout. Vyzvedněte barevné akcenty z jiných bytových doplňků nebo zvolte zmenšené skleněné vázy - toto činí soubor obzvlášť harmonickým.

Vyzvedněte barevné akcenty z jiných bytových doplňků nebo zvolte menší skleněné vázy - toto činí soubor obzvlášť harmonickým.

 

5) Harmonické aranžování květin

Nejjednodušší způsob, jak harmonicky kombinovat květiny, je omezit jejich výběr na dva nebo tři druhy a nebo nechat pestrost květů, ale omezit barevné odstíny.

Kytice také vypadají krásně přirozeně, když jsou uspořádány vzdušně a uvolněně – pro tento dojem je umístěte do vázy šikmo křížem, aby působily ležérním, ale přesto elegantním dojmem.

Také můžete rozdělit kytici na několik malých a úzkých váz a vše seskupit pro moderní vzhled. Takové zátiší lze dobře kombinovat třeba s vhodných svícnem. Vyberte lichý počet váz, aby vše vypadalo harmonicky.

Jakkoli je aranžování květin disciplína sama o sobě, v Japonsku to povýšili na hotové umění. Nazývá se Ikebana a jeho nejstarší škola existuje již od 8. století.

Je možná na místě podotknout, že i když jsou kompozice nádherné, jsou zároveň odrazem silného šovinismu pevně zakořeněného v tradiční Japonské společnosti. Více se o Ikebaně můžete dočíst třeba zde.

  

6) Co do vázy na Vánoce, Velikonoce, jaro, léto, podzim a zimu?

Vázy často hostí květy darované, ale mít květinu tématicky sladěnou k aktuálnímu období je povznášející a navíc to umožňuje pravidelnou obměnu květin tak, aby Váš interiér nebyl stále fádně stejný. Kterou květinu si ale připravit?

Podle ročního období:

Jaro – zima odezněla a příroda o sobě zase dává vědět. Narcisky, Iris a Hyacinty Vám umožní krásně barevná aranžmá, ale nade všemi stojí na jaře dvě květiny:

Tulipány – vyšlechtěny do nespočtu barev (včetně ušlechtilé plísně (jako u zrajících sýrů) způsobující krásné pruhy a skvrnky Rembrandtových Tulipánů), tyto květy jsou nejkrásnější v malém či velkém svazku. Rembrandt kvůli nim roku 1657 prodal svůj dům a vyhlásil bankrot, ale slavná Tulipánová horečka nám již naštěstí nehrozí a i velká kytice je cenově dobře dostupná.

Pivoňky – pivoňky jsou úžasou květinou, která krásně voní a její „bambulovitý“ květ zdobí hlavně široké vázy. Pivoňky jsou často v jemných odstínech bílé, krémové a růžové, a dobře fungují jako základ větších kytic, doplněné o již rozvité růže či samostatně, ale pak ve větším počtu.

Léto – slunce svítí nejjasněji a umožňuje dát si do váz Gladioly, Kopretiny a Eustomy, ale nesmíme zapomenout na dvě nádherné letní květiny:

Slunečnice – jejich obrovský květ s výrazou žlutou barvou a černým středem se nedá přehlédnout. Pokud máte prostor na podlahovou vázu, slunečnice by mohla podnítit její pořízení. S dlouhým a pevným stonkem je pro takové aranžmá naprosto jedinečná a nepotřebuje k sobě nic dalšího. Zkrácená je pak dobrým základem kulovitých kytic, které se hodí do cibulovitých váz.

Hortenzie – tata na květ bohatá květina má řadu úžasných barev, většinou pastelových. Nejjednodušší aranžmá je vybrat několik hortenzií v doplňujících se či podobných barvách (bílá, růžová či modrá a fialková atp.). Výhodou takové kytice je, že jim můžete nechat uschnout a bude Vám zdobit interiér i sušená – dá se vytáhnout třeba v zimě, jen ji uchovávejte nejlépe pověšenou za stonek, aby se květy nepolámaly

Podzim – ke spánku se ukládající přírodu nám projasní Germíny, Gerbery, Chryzantémy (jen pozor, tato květina se často používá jako smuteční, tak se ujistěte, že Vaše aranžmá nebude , ale hlavně Růže. Podzim nám také dává řadu již krásně zbarvených listů, které pomáhají udělat ve váze zajímavou kompozici.

Růže – cokoli svěříme těmto stránkám bude jistě opakováním již řečeného. O růžich byly sepsány celé knihy, tak nám dovolte shrnout jen to základní. Ve starém Řecku symbol bohyně lásky Afrodité, v květomluvě je růže projevem lásky, v křesťanství symbolem nevinnosti Panny Marie a historicky je to nejčastější motiv heraldiky (a války růží motivovaly jak Shakespeara, tak George R.R. Martina v jeho Hře o trůny). Existují ve stovkách kultivarů a nespočtu barev včetně geneticky upravené modré a černé (jinak symbolem mystiky, smrti či anarchismu). Nejtypičtější jsou květy rudé jako projev vášnivé lásky a bílé jako projev čistoty a nevinnosti (také svatební). Jejich krásná vůně je ikonická a fungují dobře samostatně v úzké váze, svázané do kytice ve vysoké válcovité váze nebo v kulové vazbě s jinými květy v nižší, baňaté váze. Růže se dají koupit celý rok, ale právě podzim je kdy na stůl přirozeně patří.

Zima – sněhová peřina a holé větve stromů dávají vyniknout zejména Amarylce, Mimóze či Orchidejím. Důležité jsou též květiny pěstované v květináčích, například Vánoční hvězda – naštěstí se již dnes vyrábějí designové květináče, kam ji můžete přesadit a mít ji na stoje. Do podlahových váz pak dejte Cesmínu, její výrazné červené kuličky na dřevěném stonku budou výborně fungovat s pár větývkami jehličňanů. Zvláštní místo pak drží mezi zimními květy Lilie:

Lilie – jejich barevná škála a výraz nám umožní vyjádřit celou škálu pocitů a nálad. Od potěšující zářivé krásy oranžových květů přes cihlovou důstojnost pro vážné momenty až po útěchu poskytujících bílých květů pro dobu smutku. Těžší vazby tradičních lilií se též hodí ke zdobným bytům s historickým masivním nábytkem, ideálně ve velké vazbě do velkých vstupních prostor. Lilie mají výraznou vůni a dejte si tak pozor, než jich mnoho umístíte do obývacích pokojů, ne všem Lilie voní.

Pro jednotlivé příležitosti:

Je celá řada příležitostí pro květinu, ať už dané historicky, kulturně či aktuálním trendem. Třeba červený karafiát, krásná květina, byl zcela znemožněn komunistickým dnem žen (soudružek), takže jej řada z nich dodnes nesnáší. Vybíráme jen pár z nich:

  • Velikonoce – je to jeden z nejbarevnějších svátků vůbec, spojený s krásnými tradicemi. Váš stůl pak ozdobí výrazná barevná kytice, kterou můžete ozdobit závěsy s malovanými vajíčky, malými kohoutky a podobně. V případě Velikonoc to není kýč, nýbrž tradice!
  • Vánoce – na Vánoce je typická Vánoční hvězda (do designového květináče), zavěšené jmelí (bez speciálního aranžmá) a Adventní věnec. Ten může být z jehličnatých větví doplněn oříšky, jablíčky apt. nebo moderní upletený z kovového drátu a svíčkami do moderních interiérů.
  • Svátek – svátek je hezká příležitost věnovat malou kytičku či jednu květinu se zeleným podkladem. Třeba samotná Gerbera funguje velice dobře.
  • Narozeniny – doporučujeme vazbu z několika druhů květin přiměřené velikosti. Opravdu velikou kytici pak doporučujeme jen při významných životních jubilejích.
  • Svatba – nevěsta v bílých šatech jako symbol nevinnosti je typicky obdarovávána bílou či jemně barevnou svatební kyticí. Pozor, některé svatby mají přesně dané barevné ladění, to je pak dobré respektovat.
  • Valentýn – moderní svátek, který k nám byl teprve nedávno importovaný, umožňuje projevit náklonnost. Čím jiným než rudou růží. Je to dobrý nácvik na budoucí žádost o ruku.
  • Porod – pokud porodnice květiny povoluje, máte volnou ruku co do vzhledu, jen dejte pozor, ať kytice nemá výraznou vůni – to by mohlo miminka dráždit. Vyhněte se proto liliím, šeříkům, hyacintům a zvažte i růže.
  • Pohřeb – pro chvíle smutku se nehodí křiklavé kombinace a tradičně se nosí lilie, gerbery, růže, karafiáty a chryzantémy. Pokud se loučíme s pánem, volíme tmavší barvy květin, jestliže se ženou, tak světlejší barvy. Vždy ale sudý počet květů, čímž vzdáme úctu zemřelému.
  • Promoce – úspěch a jedinečnost okamžiku je hezké ocenit výraznou květinou. Volte zářivé barvy uspořádané do vysoké vazby a pokud ji oslavenkyně nemá, můžete jí darovat i vhodnou vázu.

 

7) Péče o vázy i květiny v nich

Než do své vázy vložíte květiny, měla by být váza zcela čistá. Kolik vody naplníte, závisí na potřebách konkrétní odrůdy květin. Často by měla být váza naplněna maximálně do poloviny, u velkých váz dokonce jen do třetiny.

Ujistěte se, že ve vodě jsou pouze stonky a ne listy. Vodu je nejlepší měnit každý den nebo alespoň obden. Vyplatí se též pravidelné zařezávání konců stonků. Chcete-li květiny udržet déle čerstvé, dávejte je na noc do chladu (třeba do garáže či do sklepa).

Vázy by měly být vždy čisté a bez zbytků vápna. K čištění vázy obvykle stačí houba, vlažná voda a jemný čisticí prostředek. Odolné vápenné usazeniny lze odstranit bílým octem a trochou citronové šťávy.

Zvenku stačí vázy občas omýt vlažnou vodou. Nejnáročnější na údržbu jsou pak skleněné a nerezové vázy – skleněné doporučujeme mýt v ruce a důkladně vyleštit utěrkou zevnitř i zvenku, nerezové pravidelně leštit speciálním přípravkem. Odvděčí se Vám svojí nadčasovou krásou.

 

 


Chtěli byste si koupit vázu online, ale potřebujete podporu? Neváhejte se kdykoli obrátit na náš zákaznický servis. Poradíme Vám, zodpovíme Vaše otázky a pomůžeme Vám ke spokojenému nákupu tak, aby i Váš domov brzy zdobila krásná designová váza.