Zákaznická podpora:info@decoronline.cz

Kompletní průvodce svíčkami: Víte, jak si vybrat perfektní svíčku na každou příležitost?

Svíčky dokáží navodit příjemnou, útulnou a romantickou atmosféru. Možná i proto jsou skvělým způsobem, jak si s jejich pomocí zpříjemnit náladu i zkrášlit interiér svého domova. Při výběru perfektní svíčky je potřeba zvážit několik faktorů - je jich možná více, než byste očekávali.

Jak si vybrat správnou svíčku pro váš dům nebo konkrétní událost?

Ať už chcete rozzářit místnost v domě nebo večírek, existují různé druhy svíček. Inspirujte se v našem průvodci svíčkami, který vám pomůže při rozhodování i výběru vhodné svíčky přesně podle vašich představ!

 

Na co se zaměřit při výběru svíček

Využití

Svíčky můžete využít různými způsoby:

  • Můžete je využít k vytvoření příjemné a útulné atmosféry
  • Můžete je využít jako dekoraci
  • S pomocí vonných svíček si můžete provonět byt
  • Můžete si doma posvítit při výpadku proudu
  • Navodit tu správnou atmosféru během Vánoc či oslav

Doba hoření

Na svíčkách bývá uváděna doba hoření. Ta vás informuje o tom, jak dlouho by měla svíčka při správném používání hořet. Některé svíčky nabízí až 120 a více hodin hoření. Menší svíčky, jako ty čajové nebo plovoucí, hoří kolem 4 hodin.

Design svíček

Svíčky, jak už jsme říkali, mohou sloužit i jako dekorace. Na výběr máte různé tvary, velikosti, barvy, vůně i styly.

Rozměry a hmotnost

Mezi svíčkami je rozdíl i v rozměrech a hmotnosti. Ty největší na světě váží desítky kilogramů a do domu by se vám určitě nevešli. I tak si ale domů můžete pořídit velké svíčky, které mohou vážit kolem jednoho kilogramu a měří 18 cm. Vyrábí se ale i opravdu malinké svíčky.

Typy svíček

Zamyslete se nad účelem svíčky. Jaký tvar a styl by svíčka měla mít? Chcete svíčky vonné, které provoní celou místnost nebo spíš takovou, která nevoní? Je to důležité, protože na trhu je velký výběr svíček:

  • Čajové svíčky
  • Votivní svíčky
  • Vonné svíčky
  • Repelentní svíčky
  • Plovoucí svíčky
  • Vánoční svíčky
  • LED svíčky

a další

Čajové svíčky

Čajové svíčky jsou dostupné v malých hliníkových nebo skleněných nádobách. Můžete si je zakoupit ve vícenásobném balení. Drobné a levné čajové svíčky jsou jedním z nejdostupnějších způsobů, jak vytvořit nádhernou intimní atmosféru.

Můžete je používat jako dekoraci na stůl, postavit je kolem vany, když si dopřáváte uklidňující bublinkovou koupel nebo je položit na parapet, aby váš domov působil útulněji.

Čajové svíčky se používají i do aromalamp a lampionů. V závislosti od značky a typu vydrží hořet 2 až 6 hodin

Votivní svíčky

Votivní svíčky jsou malé svíčky, které obvykle dostáváme dary nebo jako rituální svíčky, ať už k modlitbě nebo meditaci. Díky nim ucítíte příjemnou vůni. Vyrábí se z vosku, který se při hoření zkapalní, proto je dobré umístit je do vhodných svícnů.

Vonné svíčky

Vonné svíčky navozují příjemnou atmosféru a uvolňují vůni během hoření. Dnes už najdete na trhu nepřeberné množství vůní, takže si každý přijde na své - ať už milovník kořeněných tónů, tak příznivec svěžích, ovocných vůní.

Kromě jedno druhových vůní si můžete vybrat z mnoha různých kombinací.

Repelentní svíčky

Repelentní svíčky většinou obsahují výrazné aroma citronely, která odpuzuje komáry a jiný otravný hmyz. Tyto svíčky jsou skvělým doplňkem pro venkovní posezení - na terasy, na zahrady a všude tam, kde si chcete užít večerní posezení bez štípanců a otravného bzučení.

Plovoucí svíčky

Plovoucí svíčky se prodávají v mnoha barvách a velikostech. Díky svému speciálnímu tvaru lehko plavou na vodě bez toho, aniž by se převrátily.

Vánoční svíčky

Vánoční svíčky mohou mít různý tvar. Pro Vánoce je typický stromeček, sob, hvězda a další. Jejich hlavní úkol je vyzdobit domácnost či štědrovečerní stůl ve vánoční čas. Typickými vůněmi Vánoc jsou vůně jehličí, skořice, jablíček, citrusů, perníčků či rozinek.

LED svíčky

LED svíčky pomáhají vytvořit příjemnou atmosféru a jsou poháněné výměnnými bateriemi. Relaxační atmosféru mihotavého světla si tak můžete užívat celé hodiny a dokonce bez strachu, že by se svíčka převrátila a něco vám shořelo.

LED svíčky ocení hlavně ten, kdo má malé děti nebo nezbedné domácí mazlíčky. Některé LED svíčky navíc vypadají velmi autenticky. U některých modelů lze dokonce změnit barvu plamene.

 

Jakou vůni máte rádi?

Vůně dřeva

Vůně jako santalové dřevo, mandarinka nebo borovice mohou vyčarovat příjemnou atmosféru!

Čerstvé vůně

Čerstvé vůně jsou osvěžující a povzbuzující. Patří mezi ně citrusové, bylinné a ovocné vůně se svěžími tóny zeleného čaje, bazalky, eukalyptu, limetky, kokosu či melounu.

Sladké vůně

Sladké vůně nepotřebují žádné bližší vysvětlování. Jsou to ty, které byste nejraději snědli - vanilka, med, mandle, čokoláda, karamel…

Květinové vůně

Toto jsou vůně často vyráběné z extraktů samotných květin jako je růže, levandule, jasmín nebo sedmikráska.

 

Druhy svíček podle materiálu

Věděli jste, že svíčky se vyrábí z různých materiálů? Některé mohou být v nevětrané místnosti škodlivé. Existují ale i materiály, které dlouho hoří a při spalování neprodukují žádné nebezpečné látky.

Svíčky z včelího vosku

Včelí vosk patří mezi ty nejkvalitnější vosky. Jsou zdravotně nezávadné, mají dlouhou výdrž při hoření a zároveň nevznikají žádné škodlivé látky jejich spalováním.

Představují tak zdravé a přírodní řešení, jak svou domácnost rozvonět. Včelí vosk je ideální také pro alergiky a osoby, které jsou citlivější na některé vůně.

Svíčky z palmového vosku

Palmový vosk se vyrábí z palmového oleje a na rozdíl od ostatních druhů vosku má krystalickou strukturu. Palmový vosk je 100% přírodní produkt bez chemických příměsí a je udržitelnější než parafín nebo sója a navíc biologicky odbouratelný. Palmový vosk je kvalitní a hoří rovnoměrně.

Nevýhodou je ale rozhodně způsob, jakým se palmový olej získává. Olej se získává z plodů palmy olejné. Aby mohla být palma na plantáži vysázená, musí se vykácet obrovské plochy pralesa.

Palmový olej se používá také v kosmetickém průmyslu, v potravinářském průmyslu nebo jako biopalivo. Přitom existují i jiné alternativy…

Svíčky ze sójového vosku

Sójový vosk vzniká ze sójových bobů, neobsahuje parabeny, konzervační látky ani barviva. Sójový vosk patří mezi přírodní a obnovitelné druhy vosku a to z něj dělá bezpečnou a udržitelnou alternativu včelího vosku. Cena těchto svíček je o něco vyšší, ale hoří dlouho a intenzivně voní.

Svíčky z parafínového vosku

Parafín je nejčastěji používaným materiálem na výrobu svíček. Jde o látku, která se získává z ropy a je chemického původu. Při jeho spalování se do ovzduší uvolňují škodlivé látky, které jsou v nevětraném prostoru toxické a mohou negativně ovlivnit váš zdravotní stav.

Gelové svíčky

Gelové svíčky bývají nalité ve skleněných nádobách, které jsou ozdobeny dekorativními prvky - kamínky, skořicí, mušlemi a jinými dekoracemi. Nejsou ale příliš kvalitní.

Svíčky z dalších olejů

Všechny typy svíček mohou být aromatizované a to přírodně i synteticky. Všeobecně příjemnější jsou přírodní esenciální oleje nebo řepkový, slunečnicový, olivový nebo kokosový olej.

 

Jak porozumět uspořádání vůní svíček?

Nakupování online je úžasný způsob, jak objevit nové značky a pohodlně objednávat až před vaše dveře. Při nákupu vonných svíček to může být o něco složitější. Je jednoduché si představ květinovou nebo ovocnou vůni, jak ale dekódovat vůni, když obsahuje více vrstev tónů? 

Existují 3 třídy tónů vůní:

  • Vrchní (hlava)
  • Střední (srdcová)
  • Nízká (základní)

Vrchní tóny (hlava)

Vrchní tóny se považují za vůně prvního dojmu. Rychle se odpařují, protože obsahují lehké molekuly. Pří výběru je důležité vědět, jaké jsou vrchní tóny, protože ty ucítíte nejsilněji. Nejčastěji jde o čerstvé vůně bylinek nebo citrusů.

Střední tóny (srdcová)

Střední, srdcové tóny tvoří hlavní část vůně a jsou považovány za osobnost vůně. Tyto vůně se objeví hned za vrchními tóny. Střední tóny jsou obvykle jemné jako růže, skořice nebo malina.

Nízké tóny (základní)

Základní tóny se odpařují pomalu, ale když se projeví, mají dlouhotrvající účinek. Obvykle jsou bohaté a hluboké jako třeba vanilka, santalové dřevo nebo cedr.

 

Jak poznat kvalitní svíčku

Ne všechny svíčky jsou vyrobeny stejně. Jak můžete podle vosku, knotu či vůní zjistit, jestli je vámi vybraná svíčka dobré kvality?

Vosk

První věc, podle které můžete poznat kvalitu svíčky, je vosk. Většina svíček se vyrábí z parafínového vosku a při pálení jsou produkovány toxické látky. I když je parafín cenově dostupný, ekologický už příliš není. Výpary mohou vyvolat nepříznivé účinky pro vaše oči i dýchací systém.

Alternativou je sójový vosk, který je šetrnější k životnímu prostředí. Hoří pomalu a nevytváří dým. Umožní vám tak vychutnat si vůni svíčky déle. Výhodou je, že sója neuvolňuje do ovzduší žádné toxiny, což je důležité, hlavně pokud žijete v domácnosti s dětmi nebo zvířaty. 

TIP: Dávejte si pozor na svíčky, které jsou označeny jako směsi. Svíčka označená jako sójová směs je obvykle směsí sójy a parafínu. Zvolte raději svíčky, které jsou 100 % sójové.

Knot

Typ knotu použitého ve svíčce může ovlivnit jak rychle a jak rovnoměrně svíčka hoří, popř. kolik dýmu vytváří. Bavlněné knoty jsou nejlepší, pokud se chcete vyhnout dýmu. Vhodné jsou také zinkové a cínové knoty. Můžeme tedy říct, že svíčka má dobrý knot, pokud hoří čistě a rovnoměrně.

TIP: Nejlépe uděláte, když si před koupí svíčky přečtete její složení a bezpečnostní upozornění.

Vůně

To, jak svíčka voní, je věcí osobního vkusu. Existují ale určité možnosti, které výrobci svíček mají, aby zajistili, že svíčka bude při pálení příjemně cítit. Většina společností, která svíčky vyrábí, používají přírodní nebo syntetické vůně.

Synteticky připravené vůně mohou obsahovat desítky různých látek. Přírodní naopak využívají éterické oleje. Syntetické vůně jsou bohaté na rozmanitost a v názvech naleznete mnoho poutavých kombinací. 

Pokud se bojíte experimentovat, sázkou na jistotu jsou esenciální oleje. Jednosložkové vůně tak vyniknou v plné kráse a celkem jednoduše si představíte vůni pomeranče, skořice, fíků nebo růže. Tyto svíčky se také hodí k aromaterapii.

TIP: Do domácnosti se vám možná budou hodit také svícny, olejové lampy, aromalampy a vonné oleje.

 

Barva svíček

Při výběru hraje roli taky barva svíček. Může vám pomoci podpořit vybraný účel. Co vám napoví barvy svíček? 

  • Bílá svíčka znázorňuje čistotu, pravdu a upřímnost, sílu laskavosti a dokáže prohloubit duchovní sílu
  • Červená svíčka je typickou svíčkou lásky, která je spojená s energií. Červené barvě se připisují silné emoce, vášeň a smyslnost. Je symbolem zdraví a fyzické síly.
  • Růžová svíčka je spojena s pocity lásky a uspokojení. Přináší harmonii, klid, podporuje sebelásku a přátelství.
  • Modrá svíčka je barvou klidu, pohody, míru a stability. Symbolizuje moudrost a štěstí, pomáhá najít vnitřní klid a životní rovnováhu.
  • Zelená svíčka představuje úspěch, blahobyt a štědrost.
  • Žlutá je barva inteligence, tvořivosti, inspirace. Dodává sebedůvěru a pomáhá v situacích, kdy potřebujete zbystřit smysly a zlepšit komunikační schopnosti.
  • Oranžová svíčka dodává sílu, energii a podporuje vytrvalost, pomáhá dotáhnout věci do konce. Oranžová je barva štěstí.
  • Fialová je barvou spojená se silou mysli. Může pomoci, pokud chcete docílit úspěchu nebo odehnat negativní energii.
  • Zlatá svíčka přivolává úspěch.
  • Černá svíčka ruší vliv negativní energie a slouží jako ochranný štít.

 

Jak správně zapálit svíčku

  1. Ujistěte se, že knot má správnou délku
  2. Najděte vhodný povrch na pálení svíčky, ideálně rovný, tepelně bezpečný mimo průvan a mimo dosah dětí a zvířat
  3. Teď můžete svíčku zapálit. Můžete využít zapalovač, ale až se vosk sníží doporučujeme spíš dlouhou zápalku, abyste se nepopálili

 

Jak zacházet se svíčkou

Knot svíčky by měl být dlouhý 3 - 5 mm, tak bude mít kvalitní svíčka nízký a rovnoměrný plamen. Pokud svíčka kouří, je na vině příliš dlouhý knot. Svíčku v takovém případě sfoukněte a zastřihněte ho. Až svíčka dohoří, vyvětrejte.

Čím tvrdí je vosk, tím lépe. Měkké a gelové svíčky hoří rychleji. Pokud vás při pálení svíčky bolí hlava, může být na vině silná vůně. Některé svíčky mohou být příliš intenzivní. 

Věděli jste, že plamen svíčky by se neměl sfoukávat? Použijte zhasínadlo nebo knot ponořte do horkého vosku a znovu narovnejte.

 

Co se svíčkami nedělat

  • Svíčky nenechávejte na slunci, na elektrospotřebičích ani u topení
  • Nenechávejte svíčku bez dozoru
  • Nehrajte si s voskem, svíčka pak bude hořet nerovnoměrně
  • Nepalte svíčky v malých nevětraných místnostech
  • Neusínejte s hořící svíčkou

 

Vybíráte svíčku jako dárek?

Svíčka je vhodným dárkem, měli byste ji ale vybírat podle vkusu obdarovaného. Se svíčkou je to jako s parfémem - co voní jednomu, druhému už vonět nemusí. Pokud se rozhodnete pořídit svíčku jako dárek, sáhněte po méně výrazných vůní.

Výběr svíčky podle znamení zvěrokruhu

  • K Beranovi se hodí vůně na bázi dřeva. Berani jsou totiž vůdčí osobnosti, proto vybírejte svíčky s výraznými tóny jako je cedr nebo tymián
  • Býk bude milovat všechny vůně květů jako je růže či jasmín
  • Blíženci potřebují vůně, které je zaujmou jako je jantar či lilie
  • Raci milují všechno útulné, potřebují jasné tóny, které pomohou stimulovat jejich smysly jako vanilka, levandule, skořice nebo med
  • Lev potřebuje jasné vůně jako pomeranč, citronová tráva nebo bergamot
  • Panny touží po pořádku a pohodlí, spokojené budou s vůní citronové trávy nebo pačule
  • Váhy potěší vůně šalvěje
  • Štíři potřebují pro interiér tajemné a dynamické vůně jako je vanilka a karamel
  • Střelci jsou cestovatelé a snílci, kteří preferují vůně bylinek a koření jako je rozmarýn, levandule nebo bergamot
  • Kozoroh má tendenci hodně pracovat, proto jsou pro ně vhodné uklidňují vůně jako cedr
  • Vodnářovi udělá radost osvěžující svíčka s vůní moře, jahod, broskví nebo malin
  • Ryby jsou empatické duše, které potřebují ovocné vůně jako je lilie nebo broskev či zázvor

 

Nejoblíbenější značky vonných svíček

Následující značky jsou na prvních příčkách žebříčku popularity svíček:

  • Yankee Candle - velký výběr vůní a skleněná balení, nejčastěji jsou vyrobené ze sójového vosku nebo z parafínu
  • WoodWick - kvalitní vonné svíčky, kde si každý najde to svoje, při hoření praskají jako dřevo v krbu, jsou vyráběny ze sójového vosku
  • Bath & Body - moderní stylové balení, nabízí kromě svíček i tělovou kosmetiku
  • Rituals - holandská značka Rituals nabízí celé kolekce vůní, a to od vonných svíček, po aromata do auta, tělovou a pleťovou kosmetiku, parfémy a dárkové sady
  • Maty´s - luxusní svíčky vyrobené ze sójového vosku s dlouhou dobou hoření z České republiky

 

Další typy vůní do bytu

Aroma difuzéry

Hitem poslední sezóny jsou aroma difuzéry (lampy). Najdete je v různých designech, často i dřevěné a kromě vonných esencí do nich můžete nalít i vodu. Kromě vůně se postarají i o zvlhčení vzduchu v místnosti.

Druhy aroma difuzérů

Tyčinkový difuzér

Tyto difuzéry fungují na přirozeném odpařování tekutiny nalité do misky nebo skleněné nádoby. Základ tvoří odpařovací miska, lahvička nebo váza. Dřevěné tyčinky nasávají olej a šíří do okolí aroma.

Tepelný aroma difuzér (vonná lampa)

Tepelný aroma difuzér je keramickou lampou, kde do spodní části umístíte kahan a do misky nalijete olej. Sloučeniny éterických olejů se uvolňují pomocí tepla. Výhodou je jejich nízká cena, nevýhodou naopak riziko popálení při převrhnutí.

Rozprašovací aroma difuzér

Pokud máte rádi silnou koncentraci esenciálních olejů ve vzduchu, sáhněte po rozprašovací modelu. Éterický olej není ničím ředěný a jeho vlastnosti ani kvalita se během hoření nemění. Velmi jemný rozprašovač vytáhne olej z ampulky a rozstříkne ho do ovzduší.

Odpařovací aroma difuzér

Tento difuzér schovává i ventilátor. Funguje to tak, že jemný bavlněný hadřík nasákne éterickým olejem a vzduch z ventilátoru z něj uvolní aromatické látky do vzduchu. Jde o poměrně levné, tiché a přenosné řešení, které můžete využít i na cestách v autě.

Ultrazvukový aroma difuzér

Aktuálně nejprodávanější aroma difuzéry pracují s vibracemi. Do vody v nádobce se přidá pár kapek esenciálního oleje. Díky vysoké koncentraci vzniká jemná mlha, která zvlhčuje ovzduší. Esenciální olej není zahřívaný, jeho kvalita se tedy nemění.

 

Vonné tyčinky

Pálení vonných bylin sahá až do dávné historie lidstva, kde byly neodmyslitelnou součástí obřadů i rituálů. V současnosti si získali vonné tyčinky velkou oblibu díky schopnosti provonět celý interiér.

Na trhu je velké množství vonných tyčinek, z kterých můžete vybírat. Mezi ty tradiční patří nepálské a tibetské, indické nebo japonské. Indické vonné tyčinky obsahují bambusové dřívko a jejich vůně jsou většinou těžké a zemité a používají se například při cvičení jógy.

Pokud hledáte něco svěžího, sáhněte po japonských vonných tyčinkách, kde se pálí jen samotná vonná esence.

Vonné tyčinky pomáhají zmírnit stres a pomáhají uvolňovat rušivé energie. Používají se tak, že se tyčinka zapálí na jednom konci, nechá se chvíli rozhořet a potom se plamen uhasí tak, aby konec tyčinky dýmil. Je vhodné je umístit do stojanu nebo je pálit v písku či zapíchnuté v květináči. 

Jak jste mohli vidět, výběr vůní do interiéru je obrovský. Při výběru vhodných svíček byste měli zvážit mnoho faktorů, protože to není jen o tom, jestli svíčka voní - důležitý je také materiál, z kterého je svíčka vyrobená, design, vosk.

 

Ať už se rozhodnete jakkoliv, doufáme, že naše tipy a rady vám pomohou při výběru!